Gdy za oknem widać jesienne barwy, a zmrok zapada wcześniej, widać, że nadchodzi czas zimy. Jest to ostatni moment, aby do następnej pory roku odpowiednio się przygotować. Ostatnie zbiory tej jesieni trafiają na kuchenne stoły. Wśród nich króluje dynia. Stała się ona również główną bohaterką potraw w “Słonecznej Krainie”. Do wspólnej kulinarnej imprezy zaprosiliśmy panie – przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich w Koniakowie. O kulinarny zawrót głowy przyprawiły nas potrawy dostarczone do przedszkola przez rodziców i naszych gości. Na stołach zagościły przygotowane przez rodziców kulinarne wspaniałości z dyni. Wśród nich znalazły się: dżemy, galaretki, kompoty, chleb, ciasta i babeczki a nawet tort dyniowy! Wszystkie potrawy smakowały wyśmienicie.

Przedszkolne sale wypełniła piękna pomarańczowa dekoracja. Na stołach poustawiane dynie ubarwiały nam spotkanie, pośród nich rozmieszczone zostały zapalone świece oraz stylowe latarnie. Rodzice zadbali o strój dla dzieci w odpowiednim pomarańczowym kolorze, w podobnej stylistyce  przyodziane były panie nauczycielki. Udało się stworzyć wyjątkowy, jesienny, barwny i ciepły klimat.

Zaproszone przedstawicielki z Koła Gospodyń Wiejskich: Pani Basia Kubas – radna oraz Pani Bronisława Bluszcz, które przybyły na spotkanie w tradycyjnych koniakowskich koronkowych  strojach. Dzięki uprzejmości naszych gości mogliśmy zapoznać się z tradycjami kulinarnymi w Trójwsi Beskidzkiej.  Panie uraczyły nas opowieściami o plackach, kubusiu, kapuście, które dawniej na co dzień gościły w naszych domach. Dzisiaj widać, że od tradycyjnych potraw w naszych domach odchodzi się coraz częściej. Następnie skupiono się na dyni i jej przetworach. Opowieść połączono z degustacją. Pani Basia podkreśliła zdrowotny charakter tego warzywa, którego zalet nie brakuje. Warzywo bogate w witaminy można w prosty sposób przygotować i wkomponować w  codzienny  jadłospis, aby jeść smacznie i zdrowo. Podkreślono również należyty szacunek do chleba i spożywanych produktów.

Słowa podziękowania kierujemy do Pani Basi i Pani Bronki za przyjęcie zaproszenia i ciekawe opowieści w temacie kulinarnego dziedzictwa naszej Trójwsi. Dziękujemy rodzicom za przygotowanie dyniowych potraw, a także wszystkim nauczycielom za zaangażowanie i stworzenie  niepowtarzalnej atmosfery w naszym Punkcie.

Dzisiejsze spotkanie było dla nas utwierdzeniem się w przekonaniu, jak duże znaczenie ma kontakt międzypokoleniowy, jak ważne jest, aby najmłodsi mieli możliwość zapoznania się z lokalnymi tradycjami. Sami na co dzień przekonujemy się, jak ważne są „babcine” porady, dlatego im wcześniej będziemy uświadamiać dzieci o tym, jak istotna jest nasza kultura, tym bardziej będziemy mieli pewność, że będzie ona stale żywa i przetrwa.